Bruker du gratis WiFi og er usikker på om du har installert brannmur? Da gjør du det alt for lett for hackerne, ifølge Johan, professor i cyber security hos Noroff.
Cyber security-ingeniører var det mest etterspurte yrket i 2019. Vi vet med sikkerhet at cyberangrep ikke vil avta de følgende årene, snarere tvert imot.
Cyberangrep er det nordmenn frykter mest, mer enn terrorangrep og krig. Samtidig er cyberangrep kanskje det vi vet minst om?
Vi har tatt en prat med professor ved Noroff, Johan van Niekerk, for å få høre hans tips om hvordan vi enkelt kan gjøre vårt for å beskytte oss mot hackerne.
📸 : Adobe Stock
→ 1. Det perfekte passord
Visste du at det mest brukte passordet i fjor var 123456 og password? Det er ikke godt nok, ifølge Johan.
– Det mange ikke vet, er at et godt passord betyr ikke et veldig vanskelig ord. Når det kommer til passord så er det jo lengre, jo bedre-regelen som gjelder. Gjerne en lang setning som er lett å huske, men fortsatt er litt «random» gir gode passord. «On my seventh birthday I wanted a pony» er et fantastisk passord, fordi det er 38 tegn langt, slik at selv ikke en supercomputer vil kunne knekke det. Det er også lett å huske og umulig for noen andre å gjette.
Et tips er å laste ned et passordprogram, som LastPass.
– Lag et veldig godt passord for å logge inn i passordprogrammet. Programmet bruker så kraftig kryptering til å beskytte opplysningene dine at du ikke lengre trenger å huske, eller være redd for at passordene dine skal komme på avveie, sier Johan.
→ 2. Antimalware-programvare
– Virus skader systemer, stjeler informasjon eller gjør datamaskinen sårbar for hackerne. For å beskytte din elektroniske enhet, må du installere en god antimalware-programvare (programmer som fjerner virus, spyware, trojaner og andre trusler fra datamskiner). De som er gratis fungerer fint til hjemmebruk, sier Johan, og påpeker:
– Husk også å ha antimalware på mobiltelefonen.
📸 : Adobe Stock
→ 3. Skru av WiFi og Blothooth
– Et tips er å skru av WiFi og Blothooth når du ikke bruker dette. Da er du sikker på det ikke automatisk kobles til noe.
→ 4. Brannmur
– Brannmuren separerer deg fra «skurkene», og fungerer som et slags filter mellom datamaskinen og internett. Brannmuren undersøker, godkjenner eller blokkerer data, og stopper inntrengingsforsøk som kanskje utnytter svakheter i programmer.
– Du bør ikke være på internett uten å bruke en brannmur. Hackerne bruker automatiske dataprogrammer som scanner etter sårbare datamaskiner, sier Johan.
📸 : Adobe Stock
→ 5. Hackere elsker gratis WiFi
– De aller fleste foretrekker å bruke WiFi fremfor å benytte mobilt bredbånd. Men når du benytter gratis WiFi er du på samme side av brannmuren som de kriminelle. Det er skremmende enkelt for en hacker å få tilgang på dine bilder, videoer og meldinger.
– Dersom du skal bruke gratis WiFi, sørg alltid for å ha en VPN. I tillegg bør du klikke på «glem dette nettverket» eller «slett nettverk» når du er ferdig å bruke det. Til slutt, aldri gi fra deg sensitiv informasjon på åpne trådløse nettverkene, som å logge inn i nettbank eller handle i nettbutikker.
– Angrepene vil bare øke
Ifølge professor Johan van Niekerk, er det lite som tyder på at dataangrepene vil avta i tiden framover.
– Det vil stadig dukke opp nye trusler og angrep. Å sikre seg data har omtrent blitt den nye oljen. Ettersom flere og flere kriminelle begynner å forstå hvordan de kan utnytte dataen til økonomisk vinning vil angrepene bare øke, sier han.
Studentene som tar en bachelorgrad i cyber security hos Noroff lærer seg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og krigføring.