«Noen helter i helsevesenet som er såre rundt ørene etter lengre bruk av munnbind?», skrev Jan Erik på Facebook. - Jeg har nå 3D-printet rundt 200 ørebøyler, sier han.
«Noen helter i helsevesenet som er såre rundt ørene etter lengre bruk av munnbind? Den vesle 3D-printeren min snekrer 20-30 av disse i døgnet. Har materialer nok til ca. 1000 stykk».
Slik lyder meldingen Jan Erik Paulsen (32) postet på Facebook 6. april. Siden den gang har 3D-printeren hans jobbet nesten konstant.
– Jeg har nå 3D-printet rundt 200 ørebøyler. Folk har vært utrolig takknemlige, noe som gjør hele greia verdt det. Det føles veldig godt å kunne hjelpe de som faktisk holder samfunnet gående, sier 32-åringen.
Ørebøylen er ment til å holde de elastiske stroppene til munnbindene helsearbeiderne bruker, for å lindre trykket på ørene. Etter å ha gått med munnbind hele dagen kan ørene nemlig bli ganske såre.
En av ørebøylene Jan Erik har 3D-printet i bruk. Foto: Eypril Angelou
Startet i Canada
Ideen til ørebøylene kom etter at Jan Erik så Quinn Callander sitt virale Facebook-innlegg. Takket være den unge guttens innsats skapes nå «øresparere» for lokale helsearbeidere i hele verden. Filen han delte på Thingiverse er nå lastet ned over 90.000 ganger.
– All æren går til gutten fra Canada og heltene våre i helsevesenet. Jeg er bare en datanerd som nyter omstendighetene mens printeren gjør jobben, ler han.
– Jeg lastet ned STL-filen fra Tingiverse, multipliserte den i Cura for å effektivisere produksjonen, sendte den over til OctoPrint og satte i gang. Printeren bruker omtrent 2,5 timer på å lage et parti på seks bøyler.
Jan Erik forteller at han legger ørebøyler i en konvolutt sammen med en liten guide, før han tar med seg sin fem år gamle nevø, Iver, på kjøretur. Han håper å kunne fortsette med den nye tradisjonen frem til han er tom for filament.
Fra «fabrikken» på kjøkkenet. Foto: Privat
Hunden Dagny med en koronapokal fra Thingiverse. Foto: Privat
– Paint, med en ekstra dimensjon
– Som de fleste andre nordmenn har jeg pådratt meg en uheldig plantemani under koronakrisen, og printeren har derfor den siste tiden vært sysselsatt til å lage små artige blomsterpotter. Printeren ble så omskolert til å lage bøyler.
– Hvordan startet egentlig din interesse for 3D-printing?
– Alt startet da jeg kjøpte en Creality Ender 3 på høsten et par år tilbake. Som alle andre endte jeg opp med å printe en haug av oppdateringer til printeren, kilovis med julegaver i PLA til familien, leker til barna og en hel masse unødvendig skrot.
Han forteller at han tror at mange har en oppfatning om at 3D-printing er dyrt og vanskelig.
– Tvert imot; det er Paint med en ekstra dimensjon. 3D printing er mer spennende enn noen gang fordi terskelen og inngangsprisen er såpass lav. Du kan komme i gang med en god printer for rundt 3000 kroner, og gratistjenester som Tinkercad er såpass begynnervennlige at du kan lære å modellere og printe dine egne modeller i løpet av en ettermiddag, avslutter han.
Noroff tilbyr en toårig utdanning i digital prototyping på Noroff Nettstudier, hvor studentene lærer å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.