Å være fersk student kan være både spennende og litt skummelt. Vi har samlet ni tips til hvordan du kan lykkes med dine studier fra første dag.
✅ Bli kjent med dine medstudenter
Studietiden er en ypperlig tid til å bli kjent med nye mennesker, få venner for livet og etablere et nettverk. Medstudentene dine kan være en super ressurs å ha i løpet av studietiden, og de kan også potensielt være dine nye arbeidskollegaer etter endt utdanning.
Delta på arrangementer i studiestartuken og ellers i studieåret – dette er supre arenaer for å treffe medstudenter og bli kjent. Ikke vær redd for å ta kontakt med andre. Alle er nok like nervøse som det du er!
✅ Dann en kollokviegruppe
Verdien av gode samarbeid skal man ikke kimse av, og det kan lønne seg å danne en kollokviegruppe med noen medstudenter man kan jobbe produktivt sammen med. I kollokviegruppa kan man lese sammen, diskutere ulike temaer og hjelpe hverandre dersom man står fast.
En kollokviegruppe kan også være et fint utgangspunkt til å komme i gang med dagen. Det kan være lurt å avtale faste tidspunkter man jobber sammen, og gjerne fra morgenen av. Kollokviegrupper fungerer like godt på campus som på nett, og gir en unik mulighet til å drøfte pensum med medstudenter.
✅ Lag en god studieplan
Det er fordelaktig å lage gode arbeidsvaner tidlig, og å planlegge en helt konkret studieplan som følges gjennom semesteret. Start med å planlegge i grove trekk, slik at du får oversikt over hvor mye pensum du burde komme gjennom hver dag for å holde deg a jour. Deretter kan du lage en plan for den kommende dagen eller uken, alt etter hva du selv foretrekker. Sett deg gode og overkommelige mål og hold på dine rutiner, så vil studietiden bli en fin balanse av lesing og moro!
En viktig del av arbeidsrutinen din er å få rikelig med søvn. Er man opplagt når man setter seg ned med pensum, jobber man også mer effektivt og lærer mer. Sørg derfor for at du har gode rutiner på når du står opp og når du går til sengs, slik at du får nok timer på øyet.
✅ Bruk studieteknikker
Når du jobber med fagstoff er studieteknikker et nyttig verktøy for å sikre at du husker det du har lært. Forskning viser at spesielt selvtesting, øvelsestesting og det å «høre» seg selv fungerer svært effektivt. Ved selvtesting øver man på å gjenkalle kunnskap, og det er en fin måte å sjekke hva man kan, og hva man kanskje burde øve mer på.
✅ Unngå utsettelser
Du har sikkert hørt før at man skal unngå skippertak, men det er det også gode grunner til. Det å utsette arbeidsoppgaver kan gi negative ringvirkninger og stress for deg som student. Det er slett ikke sikkert det er enklere å forstå pensumet neste uke eller uken etter, og det lønner seg dermed ikke å utsette det som er vanskelig til senere.
Det aller viktigste du kan gjøre for å unngå utsettelser og skippertak er å innarbeide og holde på gode studierutiner – det vil du takke deg selv for senere. Du studerer for å lære, og skippertak er langt fra den beste måten å lære på.
✅ Delta i forelesninger
I forelesningene presenteres pensum, og du blir tatt gjennom det som er sentralt i emnet ditt. Forelesninger er dessuten et fint utgangspunkt å strukturere studieplanen din rundt. Forelesninger kan være en flott og engasjerende måte å lære på, og tar du smarte notater og er aktiv i diskusjoner kan du få svært godt læringsutbytte av dem.
Det kan lønne seg å ha sett gjennom pensum på forhånd, slik at du kan få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha av faglæreren underveis i forelesningen.
✅ Spør om hjelp
... Og når vi nå først er inne på dette med spørsmål – ikke vær redd for å spørre om hjelp! Faglærerne på Noroff brenner for faget sitt, og setter alltid stor pris på engasjerte og målbevisste studenter. Dersom du står fast, trenger du ikke å nøle med å kontakte både faglærerne og dine medstudenter for å få hjelp. Det finnes ikke dumme spørsmål, og det er bedre at du spør en gang for mye enn en gang for lite.
✅ Sett av tid til andre ting enn studier
Vi har understreket viktigheten av å ha struktur, en god studieplan, og å delta aktivt i forelesninger – men studietiden skal selvsagt bestå av annet enn å sitte med nesa i bøkene. Det er viktig for progresjonen din at du også unner deg å ta pauser, og setter av tid til å gjøre ting du liker. Vær sosial, gå en tur, dra på trening – gjør noe som gir deg energi!
✅ Få mestringsfølelse
For å holde på motivasjonen er det viktig å få til det man holder på med. Sørg derfor for at du arbeider med en intensitet som passer deg og dine forutsetninger. Jobber du i ditt eget tempo, vil du også få til mer, noe som igjen gir mer mestringsfølelse og motivasjon. Dersom du står fast, er det viktig å spørre om hjelp eller forsøke å finne enklere tekster eller oppgaver. Sørg for at du opplever mestring i fagene – da blir det også mye gøyere å studere!
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.