Ikke undervurder deg selv, alle har vært unge og nyutdannede en gang. Vi har samlet gode tips til hvordan du sikrer deg drømmejobben.
Semesteret er snart over og mange studenter skal snart ut i arbeidsmarkedet. I den anledning har vi samlet nyttig informasjon som forhåpentligvis vil gjøre jobbsøkerprosessen litt enklere.
Hvordan finne drømmejobben?
For å finne stillingsutlysningen til drømmejobben krever det ofte litt innsats. Finn.no og Nav.no er et fint sted å begynne letingen, men det finnes også utallige andre kanaler hvor stillinger blir utlyst. Hold øyene åpne for stillingsutlysninger i sosiale medier, stillingsdatabaser, bransjeblader o.l.
I løpet av studietiden vil man opparbeide seg et nettverk. En god begynnelse kan være å forhøre seg med nettverket sitt, plutselig finner du drømmejobben uten at den engang har rukket å bli utlyst! For å opprettholde og samle nettverket ditt kan du for eksempel benytte deg av LinkedIn.
Jobb aktivt med å knytte nettverk til medstudenter og kolleger fra tidligere arbeidsplasser, du vet aldri hvem som plutselig legger merke til deg og ser deg som en aktuell arbeidstaker.
Andre måter å finne drømmejobben på kan være å sende ut en åpen søknad til den relevante arbeidsplassen eller å sjekke ut vikarbyrå og rekrutteringsselskap.
Foto: Adobe Stock
CV
CVen din er det viktigste dokumentet du har som jobbsøker. Det er her arbeidsgiver skal få informasjon om deg, for å kunne vurdere om du potensielt er riktig kandidat for stillingen. Kort forklart skal en CV inneholde blant navn, adresse, fødselsdato, arbeidserfaring og utdanning. I tillegg burde du oppgi annen relevant erfaring som for eksempel kurs, verv eller spesielle ferdigheter. Du må gjerne ha med et bilde i CVen din, men ha i bakhodet at det skal fremstå profesjonelt og passende.
For å gjøre din CV hakket bedre og for å skille deg ut i mengden av arbeidssøkere, lønner det seg å gjøre det lille ekstra. Et tips her er å innlede CVen med en kort oversikt over noen av de mest relevante nøkkelkvalifikasjonene dine. Nøkkelkvalifikasjoner kan være alt fra ferdigheter du har opparbeidet deg gjennom tidligere stillinger til personlighetstrekk du innehar. Pass på at nøkkelkvalifikasjonene er en god match for stillingen du søker på.
Søknad
Når man skal skrive en søknad er det først og fremst viktig at du ikke bare gjengir det som står i CVen din. Søknaden er din mulighet som jobbsøker til å vise at du er kvalifisert og motivert for stillingen. Pass på at du begrunner påstandene dine når du argumenterer for hvorfor du er rett kandidat. Ikke bare påstå at du er hardtarbeidende og målrettet, vis til situasjoner som viser at dette er egenskaper du innehar.
I de mange tilfeller har arbeidsgiver en hel bunke å velge mellom. Derfor er det utrolig viktig at du skiller deg ut i mengden. Prøv så godt du kan å lage en hyggelig og passende innledning til søknaden din som gjør at arbeidsgiver får lyst til å lese videre. Et kjapt søk på google gir deg flere forslag til hvordan innledningsdelen din burde være. Dette er absolutt et godt utgangspunkt, men prøv å lage en egen variant. Igjen, nøkkelen er å skille seg ut!
Midtdel
I midtdelen av søknaden burde fokuset ligge på å argumentere for, og vise til, hvorfor din bakgrunn passer til denne stillingen. En vanlig feil som mange gjør i denne delen av søknaden er å legge fokuset på hvorfor stillingen passer for deg, når du egentlig burde argumentere for hvorfor du er den rette for stillingen. Arbeidsgiver setter selvfølgelig pris på at dette er drømmejobben din, men de vil også høre hvorfor du er rett kandidat for nettopp denne stillingen.
Avslutning
Som avslutning på søknaden kan du oppsummere kort hvorfor du er en god match for stillingen. Dette trenger ikke være mer enn et par linjer, husk at en søknad som regel burde være maks én side lang.
Til slutt, korrekturles søknaden din! En søknad burde selvfølgelig aldri inneholde skrivefeil, og setningsoppbygningen burde være ryddig og lettlest. Les nøye igjennom det du har skrevet, gjerne flere ganger. Du kan også til en venn eller et familiemedlem for å få en second opinion.
Intervjuprosessen
Du har blitt innkalt til intervju, gratulerer! Dette betyr at din søknad og CV var interessant for arbeidsgiver og de vil vite mer om deg. Det er store forskjeller på hvordan bedrifter gjennomfører intervjuprosessen, men på generell basis er det flere ting som burde være på plass.
Først og fremst burde du alltid sørge for å ha god tid når du er på vei til et intervju – du vet aldri når det kan oppstå noe uforutsett. Kommer du for sent kan du i mange tilfeller allerede ha gitt et dårlig førsteinntrykk. Et dårlig førsteinntrykk er ofte vanskelig å bli kvitt selv om du får muligheten til å gjennomføre intervjuet.
Intervjuet starter det øyeblikket du går inn døren. Oppfør deg så naturlig og avslappet som du klarer. Med et godt håndtrykk og et hyggelig smil er du godt i gang. I løpet av intervjuet er det mye å tenke på, men det viktigste er at du kommer forberedt og med god kjennskap til stillingen og bedriften. Svar ærlig og strategisk på spørsmålene som blir stilt, og ikke minst vis at du er motivert og genuint interessert i jobben.
Viktigst av alt; ikke gi opp! Kampen om jobbene kan til tider være hard og da er det svært viktig å ikke miste motet. Ta lærdom fra hver prosess du er med på og ta det med videre, før du vet ordet av det er drømmejobben din.
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.