Førsteårsstudenter ved Noroff Høyskole, Rebekka, Ilse og Malin imponerte i konkurransen Magnet Summit Capture The Flag. Til tross for mindre erfaring enn andre deltakere, sikret de en sterk plassering.
Fra nybegynnere til utfordrere
Da førsteårsstudentene i Digital Forensics and Incident Response (DFIR) ved Noroff Høyskole meldte seg på Magnet Summit Capture The Flag (CTF), var målet først og fremst å lære og utfordre seg selv. Konkurransen samlet både erfarne bransjefolk og viderekomne studenter, og Noroff-laget stilte som rene nybegynnere.
- Vi trodde jo at vi kom til å ende opp på sisteplass – eller nest siste, om vi var heldige! sier Rebekka Hangeland-Larsen.
For Ilse hadde deltakelse i en CTF vært et mål helt siden studiestart, men terskelen virket høy.
Jeg har hatt lyst til å prøve CTF, og nå fikk vi endelig sjansen. Malin Jensen
- Jeg trodde ikke jeg kunne klare det, og at det skulle bli alt for vanskelig. Da jeg så at Magnet Virtual Summit hadde en CTF-konkurranse, tenkte jeg det kunne vært gøy å prøve – spesielt hvis vi kunne stille som et team. Så jeg hørte med Malin og Rebekka, og heldigvis ville de være med, sier Ilse.
Malin hadde også hatt lyst til å delta tidligere, men fikk ikke muligheten.
- Jeg ble introdusert til CTF som en introduksjonsevent på studiet. Det hørtes veldig gøy ut, men jeg hadde ikke mulighet til å være med da. Jeg har hatt lyst til å prøve det siden, og nå fikk vi endelig sjansen, sier Malin.
CTF – en digital skattejakt
CTF-konkurranser er en viktig del av cybersikkerhetsmiljøet og fungerer som en digital skattejakt, hvor deltakerne løser oppgaver innen dataetterforskning, hacking og analyse. Oppgavene er designet for å etterligne virkelige cyberkriminalsaker, og deltakerne må bruke tekniske ferdigheter, kritisk tenkning og kreativ problemløsning for å finne svarene
Selv om Noroff-teamet konkurrerte mot langt mer erfarne deltakere, føltes det ikke slik underveis.
Det var utrolig motiverende å se at vi klarte å løse flere oppgaver og klatre på resultatlisten. Ilse Groeneveld Slettedal
- Vi hadde ingen forventninger i forkant, annet enn at vi skulle klare å løse minst én oppgave og ikke komme helt på sisteplass. Når man konkurrerer, merker man ikke så mye til at andre har mer erfaring – alle jobber i sitt eget tempo og med sine egne metoder. Men det var utrolig motiverende å se at vi klarte å løse flere oppgaver og klatre på resultatlisten, sier Ilse.
Studentene endte opp på en 31. plass av totalt 74 lag.
Digitale mysterier og strategisk tenkning
For Rebekka var en av de største opplevelsene gleden av å jobbe seg gjennom filer og avdekke skjulte spor.
- Jeg syntes det var veldig morsomt å grave meg dypt ned i filene for å nøste opp i de små "mysteriene". Hvem er disse personene, hvor bor de, hvilke hobbyer har de? sier Rebekka.
Ilse likte spesielt godt oppgavene som involverte sosiale medier.
- Jeg syntes oppgavene der vi måtte finne informasjon relatert til TikTok, Discord-chatter eller kontoinformasjon til spesifikke apper var noe av det mest gøye, sier Ilse.
Malin satte pris på muligheten til å teste ut nye verktøy som de ennå ikke hadde lært om i studiet.
Jeg syntes det var veldig morsomt å grave meg dypt ned i filene for å nøste opp i de små "mysteriene". Rebekka Hangeland-Larsen
- Jeg syntes generelt alle oppgavene var spennende, særlig fordi jeg fikk prøve verktøy vi ikke har blitt introdusert for enda. Cipher-oppgavene var de mest utfordrende, sier Malin.
En viktig lærdom for alle tre var å vite når man skal gi slipp på en oppgave og heller gå videre.
– Hvor viktig det er å lære seg å gå videre og heller komme tilbake til oppgaver man står fast på. Vårt team var veldig flinke til å gire hverandre opp, og det gjorde meg mye mer motivert til å gjøre mitt beste, sier Malin.
Rebekka trekker også frem betydningen av lagarbeid.
– Det er lett å bli overveldet når det er mye å ta tak i samtidig, spesielt når alt er nytt. Vi holdt kommunikasjonen gående og spurte hverandre om hjelp, sier Rebekka.
📷: Privat.
Læring i praksis
For å løse oppgavene måtte studentene ta i bruk både kunnskap fra studiet og nye verktøy de lærte underveis.
– Vi har akkurat hatt kryptografi som fag, og der har vi lært en del teknikker til å kunne løse for eksempel cipher-oppgaver. Vi har blant annet lært å bruke verktøyet Cyberchef, som var nyttig for å finne skjulte budskap i koder eller bilder, sier Ilse.
I forkant av konkurransen gjorde de også research på hvilke verktøy som kunne være nyttige.
Vi har akkurat hatt kryptografi som fag, og der har vi lært en del teknikker til å kunne løse for eksempel cipher-oppgaver. Ilse Groeneveld Slettedal
– Jeg brukte for det meste Magnets egen programvare Axiom, som er et helhetlig program for digital etterforskning. Der kunne vi laste opp datafilene vi fikk utdelt, og analysere informasjon fra Windows, Chromebook, Android og iOS. Det var en bratt læringskurve, men veldig gøy å lære en ny programvare som også kan bli relevant i en potensiell etterforskningsjobb i fremtiden, sier Ilse.
En av strategiene som fungerte godt, var at de brukte ulike metoder parallelt.
– Hver av oss brukte forskjellige verktøy: Jeg brukte for det meste Magnet Axiom, Rebekka søkte mest inne i mappe- og filsystemet, mens Malin brukte Cyberchef og Ubuntu. Det tror jeg hjalp oss med å løse så mange oppgaver som vi klarte, sier Ilse.
En smakebit på fremtiden
Deltakelsen i konkurransen ble en øyeåpner for hvor mye kunnskap som kreves i digital etterforskning.
- Jeg lærte å ikke undervurdere graden av kunnskap man må ha for å lykkes i feltet. Dette var jo bare "toppen av isfjellet", sier Rebekka.
Likevel ble ikke studentene skremt av utfordringen – tvert imot.
Vi hadde det veldig gøy, så vi deltar gjerne igjen! Rebekka Hangeland-Larsen
- Man blir jo enda mer "gira" på å utvikle seg selv nå som man har fått en liten forsmak på hva som venter oss! sier Rebekka.
Planen videre? Flere konkurranser – og bedre forberedelser.
- Vi hadde det veldig gøy, så vi deltar gjerne igjen! sier Rebekka.
Gjennom bachelorstudiet i Digital Forensics and Incident Response blir studenten som en digital detektiv, med fokus på å avdekke hvem, hva, hvor og når i komplekse digitale miljøer. Utdanningen forbereder studenten på karrierer innen digital etterforskning og hendelseshåndtering, enten i store organisasjoner, cybersikkerhetsselskaper eller politiet.
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.
Relaterte studier
Bachelor
Digital Forensics and Incident Response
Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.
Nettstudier
Kristiansand
Online+ Oslo/Bergen
Les merBachelor
Cyber Security
Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.
Nettstudier
Kristiansand
Online+ Oslo/Bergen
Les merBachelor
Applied Data Science
Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.
Nettstudier
Kristiansand
Online+ Oslo/Bergen
Les merToårig utdanning
Nettverk og IT-sikkerhet
Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet, og hvordan du bruker AI-verktøy til å håndtere sikkerhetsutfordringer. Det økende behovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter.
Nettstudier
Oslo, Bergen, Stavanger
Les mer